LICHAAMSVERZORGING

Zepen

Een in bijna alle * zeepproducten (behalve echte zeep) voorkomende stof is 'Sodium Laureth Sulfate', dat geproduceerd wordt met het zenuwgas ETHYLEENOXIDE (vandaar de '-eth' toevoeging in de naam).
Het is daarom heel moeilijk, deze stof te vermijden...
Sodium Laureth Sulfate wordt gebruikt als minder schadelijke vervanger van het 'oogprikkende' Sodium Lauryl Sulfate, dat bekend staat om zijn huidaantastende eigenschappen.
Mogelijk zorgt de zenuwgas-component ervoor, dat de OOGBAL VERDOOFD raakt, waardoor er geen prikkend effect meer is...
Er zijn grote verschillen tussen de productiewijzen van Sodium Laureth Sulfate. Meestal wordt het uit kokosolie gewonnen.
In Nederlands milieuonderzoek wordt de aanspoeling van Etheen in het Eemsmondgebied beoordeeld (Industriële processen op basis van ethyleen (1990), W. Stefels en C. Zondervan).

Een ander alternatief voor Sodium Lauryl Sulfate is Ammonium Lauryl Sulfate, dat minder irriterend is, en mógelijk beter dan SLES (bijv. 'Logona' producten uit Duitsland).

Bij de toelatingstesten zijn deze stoffen niet kankerverwekkend bevonden, en ze zijn ook minder schadelijk dan DEA of TEA (zie hieronder), maar daarmee is al het positieve gezegd...

PALMOLIVE bevat i.p.v. 'Sodium Laureth Sulfate' het minder bekende 'Sodium Pareth Sulfate'*, een aantal producten bevatten verdachte kleurstoffen (een opsomming komt nog).
* Sodium Pareth Sulfate is van DIERLIJK vet, het dioxinegehalte daarvan is mij onbekend - maar waarschijnlijk veel hOger dan bij het plantaardige S.L.E.S.
En ook deze stof is met Etyleenoxide geproduceerd...

ANDRELON is sinds kort ook Sodium Pareth Sulfate gaan gebruiken.

Nog een alternatieve zeepstof is Betaïne, meestal toegepast als COCAMIDOPROPYL BETAÏNE.
Betaine is op zich al voldoende als tenside (zeepstof), dat er nog coco bijkomt mag nog wel...
maar om het in een propylacohol op te lossen gaat een beetje ver. Isopropylalcohol wordt er van verdacht dat het bij gevoelige mensen veel schade kan veroorzaken, hoewel het wettelijk toegelaten is (Hulda Clark).

Deze alcohol hoort bij de groep van de zgn. 'harde alcoholen', die schadelijker zijn dan de natuurlijke 'zachte', zie Heel Natuurlijk hierover. .

Isopropylalcohol wordt voor meer 'verzorgings'chemicaliën als oplosmiddel (emulgator) gebruikt, altijd herkenbaar aan de naam, bijv. Diisopropylamide.

Naast Betaïne zijn Decyl Glucoside, Cocoglucoside en Cocoyl Glutamate de betere zeepstoffen, die in producten met het BDIH keurmerk gebruikt worden.

Ook HENNA PLUS shampoo, verkrijgbaar bij de meeste supermarkten en drogisten, bevat geen S(L)ES, Paraben, DEA of TEA* e.a. schadelijke stoffen... een AANRADER samen met de producten met BDIH keurmerk !
(zie Goede merken)

* DEA, MEA en TEA-verbindingen (ethanolamines) zijn zeer verdachte stoffen - en zijn verboden in de USA (zie verderop). Deze verbindingen schuimen zo lekker... (en zitten ook soms in andere verzorgingsproducten).
Ethanolamines reageren makkelijk tot dioxines.
Ook de EU advies-commissie (zie hier -in cache - en hier) heeft haar bezorgdheid over deze (en andere) stoffen uitgesproken.

In producten van het 'natuurmerk' HERBELLE, maar ook in andere merken wordt het vaak aangetroffen (in bijna ieder badschuim, dat trekt lekker lang in) - zoals het zogenaamde 'huidvriendelijke' SANEX, en SPA, dat behalve frisdrank nu ook doucheproducten op de markt brengt.
In shampoo's van het KRUIDVAT zat altijd DEA of TEA, maar in 2006 is dat veranderd, het zit nu nog in 2 artikelen...
Daarentegen bevatten shampoos en conditioners van de Albert Heijn ALLEMAAL DEA, net als douchecremes van DOVE. Beter niet kopen...

GEEN SHAMPOO GEBRUIKEN IS GEEN ALTERNATIEF. Ons haarvet is een verzamelplaats voor luchtverontreinigende stoffen (zéker ook uit het 'binnenmilieu').
Regelmatig KORT de haren wassen is geen overbodige luxe !!

Omdat de verkeerde stoffen in 'normale' zepen bijna niet te vermijden zijn - tenzij zeer selectief (en meestal duur) ingekocht wordt - is het zaak, het huidcontact zo kort mogelijk te laten duren.
Bij producten als crèmes, haargels/verven, lotions en badschuim is dat praktisch onmogelijk, en lijkt het noodzákelijk om kwaliteitsbewust te kopen..
diep

Gewone ZEEP is ook niet goed, wat niet vreemd is - zeep is een combinatie van LOOG met vet.
Inzepen moet regelmatig gevolgd worden door inVETTEN, om het negatieve effect te beperken.

De gebruikte grondstoffen en productiewijze (die sterk kunnen verschillen, en niet op het etiket vermeld staan), bepalen voor een groot deel de kwaliteit van het product... net als bij de lauryl en ethyleenoxideverbindingen.

Fabrikanten maken reclame met douchegels die de huid 'invetten'. Maar het is òf het een, òf het ander:
Je kunt zeepstof minder ontvettend maken door er meer olie (of water) aan toe te voegen, maar voorbij het 'omslagpunt' is het geen zeep meer, maar een soort bodylotion die loog of ethyleenoxide bevat - niet ècht een aanrader...
Zo een zachte gouchegel zou je ook makkelijk zelf kunnen maken, door olie toe te voegen aan de gel.

Antibacteriële ('desinfecterende') zepen worden afgeraden: ze bevatten triclosan, dat onvoldoende werkt om desinfecterend te zijn, en waarop veel kritiek te vinden is - zie 'Tandverzorging'.

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud}



 

PAGINA OVERZICHT