SUPPLEMENTEN

Mariadistel, de beste virusbestrijder?

 

Mariadistel is een veelzijdig natuurgeneesmiddel, waarover steeds meer bekend raakt.

Al lang is het in gebruik tegen leverkwalen, zoals leververvetting. Bij hepatitis C zijn de onderzoeksresultaten tegenstrijdig, wat mogelijk te maken heeft met de gebruikte stoffen uit Mariadistel - zo worden bij veel onderzoeken belangrijk lijkende stoffen - als dihydroquercitine - verwijderd uit het gebruikte extract (zie hier).

Het blijkt ook effectief tegen tumoren. Verschillende stoffen uit Mariadistel hebben hierbij een verschillend effect. Zie bijvoorbeeld Deep e.a. (PLOS 04-2012), die een krachtige antikankerwerking constateerden, onder andere door het blokkeren van 'VEGF' (dat kankercellen laat groeien). Het is zelfs effectief tegen longkankercellen. Bij gezonde cellen werden geen nadelige effecten gemeten.

Agarwal e.a. constateren dat melkdistel huidkanker door UV straling kan voorkomen, en beschadigde huidcellen 'repareert'. Een pilletje voor het zonnen lijkt een heel goed idee. Agarwal e.a. 2015 laten zien dat silibine uit Mariadistel - oraal ingenomen - de groei van darmkankercellen geheel kan stoppen!

VEGF speelt bij meer aandoeningen een rol (bijv. diabetes, maculadegeneratie). Diabetes in muizen wordt geheel voorkomen door het afremmen van VEGF(b) (Eriksson 10-2012). Mariadistel zou dan wel eens het goedkope (en veiliger) alternatief voor de farmaceutische VEGF blokkeerders kunnen zijn. Dat geldt voor meer natuurlijke producten - zoals Luteoline en Apigenine (zie Voedingsadvies).

Mariadistel blijkt een krachtige ontstekingsremmer en vrije radicalenvanger te zijn. Het is effectiever dan het farmaceutische 'Celecoxib'  - dat wordt voorgeschreven bij artrose en reumatoïde artritis (Ashkavand e.a. 2012) - de combinatie werkt nog beter.

mariadistel
(Wikipedia)

Elders op deze site wordt al de antivirale en antikanker capaciteit van Mariadistel besproken.
Het is veel effectiever tegen bepaalde virussen dan het enorm veel duurdere Tamiflu (98% remming tegenover 52% remming), dat massaal door de overheid ingekocht is tegen de vogelgriep (Song e.a. 06-2012).
Ook tegen HIV-1 - en Hepatitis C (volgens Pubmed 2012).
Met mogelijk nieuwe virusepidemiën voor de deur, lijkt het geen kwaad te kunnen een potje in de medicijnkast te hebben...


Er zijn een aantal andere natuurlijke producten die sterke anti-virale werkingen kunnen hebben. Zoals Propolis, Jasmijn en Kamperfoelie:

JASMIJN heeft naast vele andere goede eigenschappen op lichaam en geest ook een anti-virale capaciteit. Groene jasmijnthee is een heerlijke aanrader voor iedereen - en traditie in China.

kamperfoelie

Zhou e.a. 2014 laten zien dat KAMPERFOELIE de replicatie van virussen krachtig onderdrukt.
Het onderzoek gaat over influenza virussen, maar de onderzoekers melden in een commentaar dat het ook werkzaam is tegen het replicatiemechanisme van Ebola - het enige aan hun bekende natuurlijke middel dat dit doet.

In de Chinese geneeskunde wordt kamperfoelie vooral gebruikt tegen ontstekingen, koorts, ademhalingsproblemen, verkoudheid en reumatoïde artritis.

Kamperfoeliebloemen zijn (gedroogd) bij Toko's te koop - voor in de soep (saus), je kunt er ook thee van koken (ook van het blad en bast) - maar door de soep is lekkerder. Voor een maximaal effect moet het echter een aantal malen per dag genuttigd worden, en dan is thee praktischer.
De bloemen kunnen fijngewreven worden in een vijzel, of fijngesneden - om meer stoffen af te geven. En als ze in de tuin bloeien als smaakmaker door cold-drinks, sauzen, toetjes etc....
niet alleen een bescherming tegen de griep en virussen als Ebola maar ook een verrijking van smaak.


Het lijkt erop dat ook ANDERE DISTELS vergelijkbare geneeskracht hebben.

Zoals SAFFLOER, dat veel gebruikt wordt als kleurstof (ook als namaak van saffraan), dat anti-ontstekings en kanker eigenschappen bezit, en duidelijk werkzaam is tegen depressies.
Een deel van de verklaring hiervoor berust mogelijk in het krachtig tegengaan van de tryptofaan afbraak (Kuehnl e.a. 2013,, Temni 2013). De effectiviteit daarvan kan niet onderschat worden.

Safflower.jpg
(wiki)


Dezelfde werkzame stoffen - of andere - komen deels ook voor in andere distelachtigen.

Bijvoorbeeld 'Saussurea salicifolia' , een Siberische distelachtige die al lang gebruikt wordt in de Chinese volksgeneeskunde:
Sun e.a. (2013) constateren een sterke werkzaamheid op de Adiponectine (GBP-28 eiwit) receptor. Het GBP-28 eiwit speelt een sleutelrol bij het tegengaan van diabetes, overgewicht, aderverkalking en andere metabolische aantastingen, maar kan niet toegediend worden. Stoffen in de distel werken verschillend positief in op de receptor, waardoor het effect van GBP-28 gesimuleerd wordt.


(eurolab.ua)

Kang e.a. (2007, 2010) stelden antikankerwerkzaamheid vast. De krachtigst werkzame stof is 'cynaropicrin'. Die blijkt ook het enig werkzame natuurlijke middel tegen SLAAPZIEKTE (Trypanosoma brucei) te zijn (Zimmerman 2012).

Net zo als bij veel andere natuurlijke producten is het laatste woord nog lang niet gezegd. En net zoals bij veel andere natuurproducten zijn de resultaten veelzeggend.

 

NIEUWS
Datum
{datum} {inhoud} 

PAGINA OVERZICHT
laden...