TOETJES



Toetjes - met producttabellen

Zo lekker... en het kan zo gezond zijn!
Maar... een aantal producten gebruikt ongezonde of verdachte toevoegingen.
En de meeste kant-en-klare toetjes bevatten te veel suiker, kunstmatige zoetstoffen of fructose-glucosestroop.

IJs

IJs is meestal met room gemaakt.
Veel ijs eten betekent daarom veel vet binnenkrijgen - of dat ongezond is, hangt af van het totale leefpatroon.
Op zich is melkvet een van de betere vetten - wat daar ook soms over beweerd wordt door 'deskundigen'.

Er bestaan ook goedkopere ijssoorten, waaraan plantaardig vet is toegevoegd. Die zijn minder goed...
Yoghurtijs bevat minder vet en wordt door veel mensen lekkerder gevonden - zeker in combinatie met vruchten.

C 1000 en Super roomijs bevat CARRAGEEN, officiëel een bindmiddel, maar een verborgen SMAAKVERSTERKER (Z.E.), en in bepaalde omstandigheden een giftige - mutagene - stof. Producten met deze stof worden als 'slecht' beoordeeld.

Waterijs bevat meestal geen vet - en behalve suiker meestal ook geen schadelijke of verdachte stoffen. Op enkele uitzonderingen na.... Nestlé Fruit Joy en Ola Raketijs (slechte kleurstoffen, carrageen).......
B-merken raketijs zijn wel ok ! Kijk hieronder voor het overzicht:

De gebruikte kunstmatige zoetstoffen zijn altijd 'slecht'.
Teveel suiker consumeren is óók slecht - maar een alternatief moet béter zijn, niet slechter...
Vruchtenijs bevat suikers uit de vruchten... dan de vruchten ook maar vervangen door kunstmatige kleur- en smaakstoffen ?

 

yoghurt

YOGHURT

Alle naturel yoghurts zijn zeer goed, en samen met de yoghurtdrinks (zonder suiker) of karnemelk bijna noodzakelijke voeding.
- Zure volle melkproducten geven een betere kalkopname.
- Melkzuur versterkt merkbaar de weerstand (1/2 liter yoghurt of karnemelk per dag vermindert de kans op borstkanker met 50% - hoezo vaccinatie ?).
- Speciale bacteriën versterken de darmflora, vernietigen de 'slechte'.

LACTOSE-INTOLERANTIE (vaak voorkomend bij mensen met een donkere huidskleur) treedt bij zure melkproducten veel minder snel op dan bij 'gewone' melk. Yoghurt bevat LACTASE, het enzym dat Lactose afbreekt.

Er zijn vele 'goede' bacteriën (probiotica), met stamspecifieke werkingen.
Niet allemaal zijn ze even goed (onderzocht),
evenmin als de omstandigheden, waarin ze toegepast kunnen worden,
zoals onlangs bleek uit een fataal experiment met ernstig zieke mensen (zie hier).
Een overzicht van heilzame werkingen is hier.

Extra goed zijn die yoghurts met speciale darmflora-bacteriën.
Deze bacteriën kunnen, als een soort penicilline in de darmen, schadelijke bacteriën opruimen - maar dan zonder schadelijke bijwerkingen => 'probiotisch' i.p.v. 'antibiotisch'..
De meest voorkomende bacterie is de 'Lactobacillus Plantarum'. In onderzoek is gebleken dat deze bacterie de productie van het hormoon leptine in het lichaam onderdrukt. Teveel leptine hangt samen met hartkwalen en overgewicht.

Niet al deze bacteriën overleven de tocht door het maagzuur:
sommige zijn beter bestand tegen het zuur - zoals die van Yakhult en die in het biologische 'Prosperina Viili'. Maar dus ook de alom vertegenwoordigde 'Lactobacillus Plantarum'.
Zuivel biedt een goede voedingsbodem voor deze micro-organismen - veel beter dan bijv. capsules.
Het beste kan yoghurt gegeten/gedronken worden na ander eten. De zuurgraad in de maag is dan wat lager.
In zuiveldranken worden de belangrijke mechanismen van de micro-organismen in detail besproken.

Maar de speciale darmbacterieyoghurts (en gewone yoghurt/ kwarktoetjes) bevatten vaak veel suiker of kunstmatige zoetstoffen. Al hebben een aantal merken het suikergehalte behoorlijk teruggebracht....
'Probiotische' producten zijn vaak gezoet met OLIGOFRUCTOSE, een zoete voedingsvezel, en krijgen dan een PLUIM voor het BESTE product.

Er wordt volop geëxperimenteerd en gemanipuleerd met speciale bacteriën voor speciale genezingsdoeleinden -
van cholesterolverlagers tot ontstekingremmers -
en de zieke consument is bereid, daar grif voor te betalen... maar zoals hierboven al vermeld: het is uitkijken met krachtige 'nieuwe' bacteriën.

Voor meer info over de noodzaak van een goede darmflora en positieve werking van yoghurt zie Voedingsadvies en Aantastingen.

top

vla

VLA

Alle vla, behalve de (meeste) biologische vla - en de (meeste) vla van de Lidl/ Zuivelhoeve/Den Eelder, wordt verdikt met carrageen (E407) en bevat veel suiker.

ALLE MONA PUDDINKJES bevatten extra verkeerde kleurstoffen: gemalen rode luizen (E120), of de nog slechtere chemische (AZO) variant daarop, E124
(behalve de 'Blanche ' pudding).

Alle vanillevla, behalve de biologische, bevat de slechtste kleurstof E102, of Annatto, E160(b), dat ervan verdacht wordt, kankerverwekkend te zijn.


Er zijn natuurlijk veel meer toetjes - liefst zelf te maken uit natuurlijke gezonde ingrediënten. Ook vla/pudding kan prima zelf gemaakt worden - met maismeel ipv carrageen en echte vanille. Havermoutpap is een van de toetjes die eruit springt (met honing en kaneel uiteraard ;).

NIEUWS


 

PAGINA OVERZICHT
laden...